ESENTEPE KOLEJI / Bölümler / Türkçe

TÜRKÇE DERSİ

Dilin, insanlar arasında iletişimi sağlayan ve bütün öğrenme faaliyetlerinde anahtar rol oynayan doğal bir araç olduğunun farkındayız. Dil edinimi ve eğitimi belli bir süreç içinde insanın kendisini ve çevresindeki olayları anlamaya çalışırken kurduğu düşünce dünyası, kavramlar ve kavramlar arasındaki ilişkilerle biçimlenir, gelişir. Bireylerin öğrenmeye ve öğrendiklerini birleştirmeye olan doğal eğilimini, uygun yöntem ve teknikler kullanarak geliştirebilmek en önemli amacımızdır.

Türkçe öğrenimi, anlama, yorumlama, iletişim kurma becerilerinin gelişmesine yönelik olan dinleme/izleme, konuşma, okuma, yazma öğrenme alanları ile dil bilgisinden oluşur. Sözü geçen öğrenme alanlarını birbiriyle etkileşim hâlinde olduğundan bir bütünlük içinde ele almaktayız.

Dil öğretiminin temel hedefi, öğrencilerin, dilin farklı bağlamlarda aldığı görünümleri kavramaları, dil aracılığıyla kendilerini ifade edebilmeleri, değişik bilgi kaynaklarına ulaşarak duygu, düşünce ve hayal dünyalarını zenginleştirmeleridir.

Öğrencilerimizin edindikleri birikimler üzerine yenilerini inşa etmeleri, karşılaştıkları sorunlara alternatif ve yaratıcı çözümler üretmeleri, bir grup içerisinde beraber çalışma bilinç ve cesaretine ulaşmaları, üretme ve tartışma etkinliklerine katılmaları, farklı araştırma yöntem ve tekniklerini kullanmaları, olay ve durumları kendi deneyimlerinden hareketle doğru olarak anlamaları, disiplinler arası bir bakış kazanmaları okulumuzda uygulanan Türkçe derslerinin temel amaçlarını oluşturmaktadır.

Öğrenme sürecinin başarıya ulaşması için, öğrencilerin biyolojik, psikolojik ve zihinsel özelliklerinden kaynaklanan bireysel farklılıkları dikkate alınarak hedeflenen kazanımlara ulaşmak amacıyla en uygun etkinlik ve çalışmalara yer vermekteyiz.

Bütün öğrenme etkinliklerinde olduğu gibi Türkçe dersinde de öğrenciyi etkin hâle getirmek, öğretim sürecinde öğretmeni rehber kılmak çağdaş eğitimin geldiği önemli bir noktadır. Öğretmenlerimiz, bu süreç içinde öğrencileri deneyerek öğrenmeye, onların muhakeme gücünü geliştirmeye ve onları iş birliğine özendirmeye çalışarak öğrencinin birikim, düzey ve ilgilerini dikkate alan, öğrenme etkinliklerine isteyerek katıldığı bir ortam sağlamaktadır.