ESENTEPE KOLEJI / Bölümler / Sosyal Bilgiler

SOSYAL BİLGİLER DERSİ

      Sosyal Bilgiler programı, bilginin taşıdığı değeri ve bireyin var olan deneyimlerini dikkate alarak, öğrencinin yaşama etkin katılımını, doğru karar vermesini, sorun çözmesini destekleyici ve geliştirici bir yaklaşımı önemsemektedir. Bu yaklaşımla öğrenci merkezli, sosyal bilgiler açısından bilgi ve beceriyi dengeleyen, öğrencinin kendi yaşantılarını ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak çevreyle etkileşimine olanak sağlayan yeni bir anlayış yaşama geçirilmeye çalışılmaktadır

      Sosyal Bilgiler dersi öğretiminin hedef ve amaçları;

  • Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı, 
  • Cumhuriyetimizin temel niteliklerini benimseyen ve koruyan, 
  • İnsan haklarına saygılı,
  • Milli bilince sahip, bilimsel düşünmeye açık, sorumluluk almaya istekli,
  • Görev ve sorumluluklarının yanı sıra haklarını bilen, 
  • Çevresiyle etkili iletişimde bulunan, 
  • Eleştirici, yaratıcı, yapıcı, 
  • Sorgulayan ve sorun çözme becerisi olan, 
  • Kişiler arası ilişkileri gelişmiş, 
  • İş birliğine açık ve üretken, 
  • Evrensel ve toplumsal sorunlara duyarlı bireyler yetiştirmektir. 

      Derslerde güncel ve geçerli bilgilere, geçmişle günümüz arasında bağlantı kurulmasına, barışçı bir dünya görüşü oluşturulmasına özen gösterilmektedir. Sosyal Bilimler çeşitli derslerle ilişkilendirilmekte, teknolojiden yararlanılmakta, uygulanan etkinliklerle dersler zevkli, eğlenceli hale getirilmekte, öğrenmenin kalıcılığını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu amaçla çeşitli görsel işitsel materyal kullanılmasına önem verilmektedir. 

      Günümüzde, artık öğrencilere bilgiyi depolamaktan çok bilgiye nasıl ulaşacakları ve bir problem durumunda problemi çözmek için probleme nasıl yaklaşacaklarını öğretmeye yönelik bir eğitim anlayışı içine girilmiştir. Bu anlayışı kazandırmak ve öğrenmeyi verimli hâle getirebilmek için pek çok öğrenme modelleri oluşturulmuş pek çok yöntemler geliştirilmiştir.

      Bütün derslerle olduğu gibi Sosyal Bilgiler dersinin öğretiminde de tek bir yöntem ya da teknik kullanılmamalı, amaçlara uygun farklı yöntem ve teknikler seçilmelidir. Öğretmen, öğrenme süresi ve fırsatı tanınan herkesin öğrenebileceğini bilmeli ve bu doğrultuda hareket etmelidir.

      Sosyal Bilgiler dersinde kullanılabilecek yöntem ve tekniklerden bazıları şunlardır;

  1. Anlatım Yöntemi 
  2. Soru-Cevap Yöntemi 
  3. Gezi Gözlem Yöntemi 
  4. Proje Yöntemi 
  5. Tartışma Yöntemi (Panel, Münazara, Forum vb.) 
  6. Gösteri Tekniği 
  7. Örnek Olay Yöntemi 
  8. Drama ve Rol yapma Tekniği
  9. Problem çözme Yöntemi 
  10. Grup çalışması Yöntemi 
  11. Beyin Fırtınası Yöntemi 
  12. Bireysel Çalışma 
  13. Kaynak Kişiden Yararlanma

      Sosyal Bilgiler zümresi olarak, ailesine, milletine, vatanına, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı, çalışkan araştırıcı, özverili, erdemli, girişimci iyi insan, iyi vatandaş yetiştirmekten gurur duyuyoruz

Kitlesel başarıyı hedefleyen Esentepe Koleji; nitelikli eğitim anlayışı ile bilim, teknoloji, yabancı dil, kültür-sanat, spor ve sosyal faaliyetler alanlarında başarılı nesiller yetiştiriyor.

2000 yıllından itibaren eğitim hizmetlerini sürdüren Esentepe Koleji, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, ülke değerlerine sahip, yaratıcı, üretken, dünya ile kucaklaşabilecek değerlerle bezenmiş bireyler yetiştirmek amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir.

© 2017 Esentepe Koleji

ESENTEPE KOLEJi

Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat
Kampüsü Yanı Selçuklu/KONYA

info@esentepe.k12.tr

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.