ESENTEPE KOLEJI / Bölümler / Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ

Geleceğin değerli elemanları arasında her zaman bir köşe kapan Esentepe koleji, sımsıcak ortamı ve akademik programlarıyla Dkab dersinde de en iyi eğitim - öğretim ortamını amaçlamaktadır. Bu amaçla bütün sınıf dallarında, kazanımları sadece teorik değil pratik yöntemlerle işleyerek öğrencinin yaparak yaşayarak öğrenmesini amaçlamaktadır. 8. Sınıfta son bölüme gelindiğinde soru odaklı ve beyin fırtınalı sınıf ortamları oluşturarak öğrencileri en iyi şekilde sınava hazırlamaktadır.

MİSYON - VİZYON

Okulumuz Dkab bölümü, Cumhuriyet, demokrasi ve laikliğin kazanımlarının farkında olarak;   Dini, asıl kaynaklarından araştırarak öğrenen ve bilimsel verilere dayanarak yorumlayan, Dinî ve kültürel mirası geliştiren ve karşılaşılan problemlere çözüm üretebilen, Yapıcı eleştiriye, farklı görüş ve inançlara saygılı olan, Taklit eden değil, sorgulayan ve seçim yapabilen, Yeni bilgilere açık olan ve kendini geliştirebilen, Toplumdaki çeşitli dinî oluşumları ve çağın ihtiyaçlarını bilim ve aklın ışığında analiz edebilen, Ahlaki ve estetik duyarlılığa sahip, Sürekli öğrenmeye ve gelişmeye açık, çağdaş bilimsel verileri dikkate alan bir dini eğitim verilmesini amaç olarak benimsemiştir.

Dinî mirasın tarihle, coğrafyayla ve kültürle harmanlanarak geleceğe akan bir olgu olduğunun bilincinde olmak, Dinin yapılandırıcı ve uzlaştırıcı niteliğinden yararlanarak bir arada yaşama kültürünü geliştirmek, Bilim, düşünce ve sanatın, dini anlama ve yorumlama süreçlerindeki öneminin farkında olmak, Öğrencilerin dini doğru bir şekilde öğrenme ve anlamalarını sağlamak, vizyonumuzu oluşturur.

YÖNTEM VE TEKNİKLER

Bu amaçla ders kazanımları çeşitli etkinlik yöntem ve tekniklerle zenginleştirilerek öğrencilere aktarılmaktadır. Tüm sınıflarda kazanımlar uygun test ve çözümlü sorularla desteklenmektedir. Derslerde pratik yöntemlere başvurulmakta bu amaçla çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Namaz abdest gibi ibadetler uygulamalı olarak öğretilmekte ve milli ve manevi duygular pratik uygulama ve kampanyalarla desteklenmektedir. 8. Sınıfta öğrencilerin bol soru çözmeleri sağlanmakta ve karşılaşabilecekleri tüm soru tipleri üzerinde durulmaktadır. Bu amaçla multimedya öğeleri ile desteklenmiş sınıf ortamlarında konular anlatılarak çeşitli kaynaklardan deneme sınavı ve kazanım testleriyle genel değerlendirme ve konu kazanımları sağlanmaktadır. Ders işleniş sırasında soru-cevap, beyin fırtınası, dram ve demonstrasyon yöntemleri öğrenci ilgilerine ve konu yerindeliğine göre özenle seçilerek uygulanmaktadır.