ESENTEPE KOLEJI / Bölümler / Drama

DRAMA DERSİ

YARATICI DRAMA EĞİTİMİ

Yaratıcı drama, eğitimde katılımcıya eğlenerek ve yaşayarak öğrenme olanağı sunar. Kişi yeni fikirler üretir, bir amaç için uğraşır. Fikirler arasında ilginç ve çeşitli yollarla bağ kurar. Bireyin yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir, kendini tanır, başkaları ile iletişim becerisi gelişir. Eleştirel ve bağımsız düşünebilir. İş birliği yapar ve uygular. Birlikte çalışır, sosyal duyarlılığı artar. Duygularını sağlıklı bir biçimde aktarır. Ayrıca dil gelişimi, sözel ve sözel olmayan ifade becerileri de gelişir.

Yaratıcı drama canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaneye daha çok doğaçlamaya ve rol oynamaya dayalıdır ve sonuç değil süreç odaklıdır. Bu sürecide uyum-güven çalışmaları, oyunlar gibi hazırlık çalışmalarının devamında rol oynama ve doğaçlama gibi teknikler kullanarak canlandırmalar yapılmakta ve süreç sonunda katılımcıların bu süreçten edindiği kazanımlar, duygu ve düşünceler paylaşılmaktadır.

DRAMA DERSİNDE BİR ÖĞRENCİ

• Grup kurup fikir üretir.
  • Grup kurup doğaçlama yapar.
  • Eleştirir.
  • Yaratıcıdır.
  • Karikatür çizer.
  • Ders konularını yaşayarak öğrenir.
  • Çoklu zekâ oyunları oynar.
  • Gazete hazırlar.
  • Şiir yazar.
  • Şarkı söyler.
  • Dans eder.
  • Geleneklerimizi öğrenir.

Drama dersinde öğrenci özgürdür, düşündüğünü veya hissettiğini özgürce sorabilmeli, yaşayabilmelidir. Drama da iyi veya kötü yoktur, öğrencinin doğaçlama veya grup etkinliğine katılması başarılı sayılır. Ne yaptık ta güzel oldu veya neyi eksik yaptık ta bazı şeyler tam olmadı diye sorgular ve eleştiririz. Drama dersinin en önemli kazanımı ÖZGÜVEN’dir. Öğrenci sorsun, soru sormaktan çekinmesin, yaşasın, paylaşsın, yaratıcı olsun, hata yapsın, hatalarımızdan ve iyi yaptığımız şeylerden bir ders çıkaralım diye konular işlenir.