BİYOLOJİ DERSİ
Neden Biyoloji öğrenmeliyiz?
Bilim ve teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde Biyoloji, yaşadığımız yüzyılın en önemli bilimlerinden biri olmuştur. Biyoloji kelime anlamı olarak 'canlı bilimi' demektir. Biyolojinin araştırma konusu ise canlılardır. Canlıların yapısı, büyümesi, üremesi, gelişmesi, kalıtımı, fizyolojisi, çevresi gibi canlılarla ilgili her şey biyolojinin konusudur. Ana bilim olan biyoloji, canlı ve fiziksel çevresi ile ilgili tüm konuları içerir.
Birçok meslek grubu ve bilim dalı dolaylı ya da doğrudan bu bilim dalının içinde yer alır. Örneğin tıp, biyoteknoloji, veterinerlik, genetik mühendisliği biyolojinin uygulama alanlarıdır.
Biyolojinin günlük hayatta uygulama alanlarına değinecek olursak; biyoloji çevre sorunlarının çözümü ve küresel kirliliklerin çözümüne katkı sağlar. Dünyamızın kaynakları, sürekli çoğalan ve tüketimi gittikçe artan insan topluluklarına yetersiz olmaya başlamıştır. Denizler, iç sular ve atmosfer, toprak kendini yenileyemeyecek şekilde kirlenmiş ve ekolojik sitemlerin yapısı bozulmuştur. Biyoloji, biyolojik çeşitliliğin korunmasını, sürdürülebilir bir doğanın devamını destekler. Gıda sıkıntısına çözüm bulmak için daha verimli canlılar üretilmesini sağlar. Hastalıkların tedavisinde biyoteknoloji ile yöntem ve ilaçlar geliştirilir. Adli tıpta suçluların tespitini sağlar.
Bütün bu sorunlarla başa çıkabilmek için iyi bir biyoloji okuryazarı olunmalıdır. Bireylerin ve toplumların sağlıklı yaşaması biyoloji konusundaki bilinçlenme ile sağlanacaktır. Toplumun ve özellikle bireyin kendini tanıması, uygar ve bilinçli bir yaşam tarzını günlük gereksinimlerinde kullanabilmesi, kişinin biyoloji bilgisine sahip olmasıyla gerçekleşir.
Biyoloji dersi nasıl çalışılır?
- Derse ön hazırlıklı gelin. Konu anlatılırken tahminde bulunmak derse ilginizi arttıracaktır.
- Dersi derste öğrenin. Derste not tuttuğunuz düzenli bir defteriniz olsun. Öğretmenin vurguladığı noktaları işaretleyin. Püf noktalara dikkat edin.
- Konu ile ilgili çizelge, grafik ve şekilleri mutlaka inceleyin. Yaşadığınız çevre ve canlılarla ilişkilendirerek konuyu zihninizde canlandırmaya çalışın.
- Kendi özetinizi çıkarın. Konuyu hatırlatacak anahtar kelime veya cümlelerden oluşan, konu bütünlüğü olan ve anlamlı bir özet hazırlayın.
- Günlük ve haftalık periyotlarda, ezberlemeden, okuyarak tekrarlar yapın. 24 saat içinde hiç tekrar edilmez ise öğrenilen bilgilerin %80’i unutulur.
- Biyoloji çalışırken hafıza teknikleri kullanın.
- Konu ile ilgili bolca soru çözün. Farklı soru tiplerini görmek, konuya farklı açılardan bakarak öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.
- Biyolojiye merak duyun, zaman ayırın ve başarılı olmada kararlı olun.
“Dünyada her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fen haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delalettir.”
M.Kemal ATATÜRK