ESENTEPE KOLEJI / Haberler / ETİK HAFTASI KUTLANDI

ETİK HAFTASI KUTLANDI

 

 

 

           25 Mayıs tarihi bütün dünyada etik günü olarak kutlanmaktadır. Etik değerlerin hatırlatılması, bir bilinç oluşturulması için de ülkemizde 25 Mayıs tarihi Etik Günü, 25 Mayısı kapsayan hafta da Etik Haftası olarak kabul edilmiştir.

Etik, insan ilişkilerinde “iyi” , “doğru” veya “kötü”, “yanlış” olarak adlandırdığımız değer yargılarını ifade eder. Etik, bir sosyal bilim dalı olarak toplum içerisinde oluşmuş örf ve adetlerin, değer yargılarının, normların ve kuralların oluşturduğu sistem bütününü inceler. Bu sistem bütünü; bir bireyin, bir grubun ya da tüm toplumun doğru ve yanlış davranışlarını belirler ve yönlendirir.

Birey olarak hiç birimiz yalnız yaşamıyoruz. İnsan var oluşundan beri  varlığını devam ettirebilmek için diğer insanlarla ilişki kurmaya mecburdur. İnsanoğlu tarihin her aşamasında diğer bireyler, toplum, kurumlar ve çevre ile ilişki içerisinde oldu ve olmaya da devam ediyor. Bununla birlikte bugün hepimizin şahit olduğu şudur ki, bireyin bilgisiz, bilinçsiz veya sorumsuz olarak hareket etmesinden ötürü bireyler topluma ve çevreye ciddi zararlar verebilmekte ve beraberinde haksızlıklar meydana gelmektedir. Bunu en geniş ölçekten, mesela günümüzün acımasız kanlı savaşlarından, işgallerinden ve katliamlarından; en küçük ölçeğe, örneğin yerlere çöp atıp çevreye ve topluma karşı saygısız davranmaya kadar gözlemleyebilmekteyiz. Hepsinin de ortak özelliği erdemsizce hareket etmekten meydana gelmesidir.

1.20120605113554.jpg

                                    Temel Değerlerimiz


Dürüstlük
Her zaman ve her şartta doğru olanı yapmaya çalışmalıyız.
Birbirimize ve diğer bireylere karşı açık ve dürüst davranmalıyız.


Dayanışma
Dayanışma ve yardımlaşmanın toplumun tüm bireylerine yarar getireceği düşüncesinde olmalıyız.


Güven
Tüm bireylere güven ve saygı duymalıyız.
İlişkilerin temelinde güven olduğu zaman insanların en doğru şekilde hareket ederler.

 


Geniş Katılım
Her düşünceye saygı duymalı, paylaşılan her düşüncenin bizi doğruya yaklaştırdığına inanmalıyız.


Sorumluluk
Kendimize ve topluma karşı sorumluluğumuz olduğuna inanmalıyız.


Saydamlık

Aldığımız kararlar ve yaptığımız hareketler hakkında her bireyin bilgi alma hakkı olduğunu bilmeli, hesap verebilirliğimizin bize güven duyulmasını sağlayacağına inanmalıyız.

 

 

 

 

 ARKADAŞLIK

Kötü karakterli bir genç varmış. Bir gün babası ona çivilerle dolu bir torba vermiş.

“Arkadaşların ile tartışıp kavga ettiğin zaman her sefer bu tahta perdeye bir çivi çak.”demiş.

Genç, ilk günde tahta perdeye 37 çivi çakmış. Sonraki haftalarda kendi kendine kontrol etmeye çalışmış ve geçen her günde daha az çivi çakmış. Nihayet bir gün gelmiş ki hiç çivi çakmamış. Babasına gidip söylemiş. Babası onu yeniden tahta perdenin önüne götürmüş. Gence:

“Bugünden başlayarak tartışmayıp kavga etmediğin her gün için tahta perdelerden bir çivi çıkart.”demiş.

Günler geçmiş. Bir gün gelmiş ki tahta perdede hiç çivi kalmamış. Babası ona:

“Aferin iyi davrandın ama bu tahta perdeye dikkatli bak, çok delik var. Artık hiçbir şey geçmişteki gibi güzel olmayacak. Arkadaşlarla tartışıp kavga edildiği zaman kötü kelimeler söylenilir. Her kötü kelime bir yara, bir delik aynen kalacak, kapanmayacaktır. Bir arkadaş ender bir mücevher gibidir. Seni güldürür, yüreklendirir sen ihtiyaç duyduğunda yardımcı olur seni dinler sana yüreğini açar” demiş.

 

 

 

 

Kitlesel başarıyı hedefleyen Esentepe Koleji; nitelikli eğitim anlayışı ile bilim, teknoloji, yabancı dil, kültür-sanat, spor ve sosyal faaliyetler alanlarında başarılı nesiller yetiştiriyor.

2000 yıllından itibaren eğitim hizmetlerini sürdüren Esentepe Koleji, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, ülke değerlerine sahip, yaratıcı, üretken, dünya ile kucaklaşabilecek değerlerle bezenmiş bireyler yetiştirmek amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir.

© 2017 Esentepe Koleji

ESENTEPE KOLEJi

Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat
Kampüsü Yanı Selçuklu/KONYA

info@esentepe.k12.tr

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.