ESENTEPE KOLEJI / Bölümler / Rehberlik

REHBERLİK

Özel Konya Esentepe ilkokulunda rehberlik birimi çalışmalarımızın temel amaçları;

• Öğrencinin sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimine,
  • Öğrencinin özgüven ve özsaygı geliştirebilmesine,
  • Öğrencinin problem çözme ve sorunla baş etme becerisinin gelişmesine,
  • Sahip olduğu yeteneklerinin farkına varmasına ve kendini tanımasına,
  • Öğrencinin kendine ve hayata olumlu bakabilmesine, kendi gücünün ve sınırlarının farkına varmasına, başarılı olması ve amacına ulaşabilmesi için gerçekçi hedefler belirleyebilmesine yardımcı olmaktır.

Okulumuzda yapılan rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri şu başlıklar çerçevesinde yürütülür:

ÖĞRENCİYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

A)    BİREYSEL GÖRÜŞME

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü olarak öğrencilerle aşağıda yer alan konularda bireysel görüşmeler yapılmaktadır.

• Kendini tanıma
  • Kendini ifade edebilme
  • Duygusal ya da sosyal problemler
  • Aile-arkadaş iletişimi
  • Dikkat geliştirme
  • Zaman planlaması
  • Verimli ders çalışma
  • Akademik başarıyı ve bilişsel gelişimi destekleme
  • Okula uyum (Oryantasyon)

Uzmanlarımız ve öğretmenlerimizin gözlemleri doğrultusunda gereksinim duyulduğunda uygulanan diğer testler,

• Metropolitan okul olgunluğu
  • Bir İnsan Çiz Testi
  • Gelişim Figürleri Testi
  • Bir Aile Çiz Testi
  • Kime Göre Ben Neyim Otobiyografi
  • Öğrenme Stilleri Envanteri
  • Cümle Tamamlama Testleri

Öğrencilerimizin gelişim sürecindeki akademik, duygusal ve sosyal durumunun tespiti amacıyla çeşitli test/envanter uygulanır, gözlem yapılır ve öğretmenlerle öğrencinin gelişimi değerlendirilir.

B)    GRUP REHBERLİK ÇALIŞMASI

Öğrencilerin sosyal gelişimlerini desteklemek, güçlük yaşadığı durumlarda güçlüğün giderilmesine yardımcı olmak Kişilerarası ilişkilerinin gelişmesine yönelik becerileri kazandırmak amacıyla grup etkinlikleri her sınıf seviyesinde yapılır.

Grup etkinliklerinde;

• Dinleme
  • Soru sorma
  • Kendisi ve başkalarının duygularının farkında olma ve tanıma,
  • Uygun şekilde dikkat çekme,
  • Dışlanma ile başa çıkma,
  • Alayla başa çıkma,
  • Olumlu düşünme becerileri ile
  • İşbirliği,
  • Sorumluluk,
  • Saygı,
  • Sevgi,
  • Çevre bilinci,
  • Toplumsal ilişkilere ve olaylara duyarlılık gibi evrensel değerleri kazandırma çalışmaları yapılmaktadır.

C)    SEMİNER ÇALIŞMASI

Öğrencilerin gereksinim duydukları konularda, "Verimli Ders Çalışma Teknikleri, Olumlu Akran İlişkileri, Aile ile İletişim, Kitap Okuma'nın Önemi " gibi konularda rehberlik servisi öğretmenleri veya uzmanların desteğinden yararlanılarak öğrencilere yönelik seminerler gerçekleştirilmektedir

VELİYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Veli Görüşmeleri

Okulda yapılan gözlemler, uygulanan envanter ve öğrencinin akademik - sosyal gelişimi ile ilgili bilgi vermek amacıyla veya ailenin evdeki gözlemlerini rehberlik servisiyle paylaşması amacıyla, randevulu veli görüşmeleri yapılmaktadır. Bu görüşmeler sınıf öğretmeni ile beraber gerçekleştirilmektedir. "Okul-aile-öğrenci üçgeni arasındaki iletişim kanallarının açık olması, öğrencinin değişimi ve gelişimini sağlamada en önemli unsurlardan biridir." anlayışı bu görüşmelerin temel dayanağını oluşturmaktadır.

Bültenler

Velilerden gelen gereksinimlere paralel olarak veya ihtiyaca göre  bilgiler araştırılarak ve derlenerek bültenler halinde okulun web sayfasında yayınlanır.

Ayrıca Rehberlik Birimi olarak;

• Her şeyden önce duyarlı gençler yetiştirebilmek amacıyla hoşgörü, saygı, işbirliği, yardımlaşma ve paylaşmayı öğrenmelerini ve günlük hayatlarına geçirmelerini sağlayan akademik ve akademik olmayan çalışmalar yapılır.
  • Tüm okul genelinde benimsenen - sihirli kelimeler - "hoş geldiniz, afiyet olsun, kolay gelsin, elinize sağlık, teşekkürler vb." kelimeler değerlerimize ve emeğe verilen önemini yansıtır.
  • Demokrasinin benimsendiği bir toplumda bu anlayışın oturmasının temeli ailede başlar, okullarda devam eder. Özel Esentepe Koleji'nde her yıl yapılan "Okul Meclis Başkanlık Seçimleri" bu anlayışı içselleştirmelerinde bir araçtır. Seçimler, demokratik ve coşkulu bir ortam içerisinde gerçekleşir.