ESENTEPE KOLEJI / Bölümler / Müzik

MÜZİK DERSİ

Bölümümüzün felsefesi, öğrencilerimizin müzik ve diğer sanat dallarına karşı olan ilgisini ve merakını, sanat sevgisi ile olumlu bir bakış açısına oturtmaktır.

Bölümümüzün amacı;

• Müzik sanatındaki çok sesliliği ve çeşitliliği öğrencilere sunmak,
  • Öğrencilerimize vokal yada enstrümantal olarak performans deneyimi fırsatını tanımak,
  • Öğrencilerimizde sağlam bir Müzik Teorisi ve Tarihi temeli oluşturmak,
  • Öğrencilerimize kendi müziklerini yaratma hevesini uyandırmak ve sunma fırsatını tanımaktır.
  • Bu amaçlara ulaşmak için oluşturduğumuz zengin ders programımızda ritmik okuma, şarkılar, koro çalışmaları, müzik teorisi ve tarihi, farklı kültürlerin müzikleri, enstrüman bilgisi ve performanslara yer verilmektedir.

Hedeflerimiz;

• Yetenekleri ve bilgileri doğrultusunda kendilerini keşfedebilme, bu yönde gelişmelerini sağlayabilme,
  • Araç ve gereç kullanımında yeterlilik sağlama,
  • Müziksel duyuşlarını geliştirebilme,
  • Yeteneklerini tetikleme,
  • Yaratıcılıklarını ateşleme,
  • Duygularını geliştirme,
  • Müzik kültürünü hayata geçirebilme,
  • Müzikalitesi yüksek bir nesil yetiştirebilme,
  • Opera, konser gibi aktiviteleri yorumlayabilme,
  • Müzik algılama seçiciliğini kazandırabilme.

Müzik yöntem ve tekniklerimiz;

• Müzik derslerinde öğrenciler algılama, düşünme, işitsel ve ritmik eylemlerinin de katıldığı süreç içinde önce düşünürler,
  • Yaratıcılıklarını geliştirirler,
  • Dinledikleri müzikleri hayal güçleri ile zenginleştirirler,
  • Beste çalışmaları yaparak müziksel algılarını arttırırlar.
  • Ritm çalışmaları ile bedenlerini daha etkili halde çalıştırırlar.
  • Ses çalışmaları ve diyafram kullanımına ilişkin çalışmalar ile seslerini daha etkin bir şekilde kullanırlar.
  • Orff enstrümanları ve çeşitli müzik aletleri ile çoksesliliğe giriş yaparlar.

Birinci sınıf müzik derslerinde preschool prodigies eğitimiyle ritm ve nota çalışmalarına yer verilmektedir. Deskbell enstrümanları ile yapılan çalışmalarımızla öğrencilerimize kazandırmayı hedeflediğimiz beceriler, müziğin iskeletini oluşturan farklı ritmlerin algılanması ve bu ritmlere uyum sağlanmasıdır. Nota eğitiminin temelleri de oyunlarla verilmeye başlanır.

İkinci sınıf müzik derslerinde yaptığımız çalışmalar ritm ve ses üzerine yoğunlaşmaktadır. Farklı ritmlerin aynı zamanda çalınabilmesi kazandırmayı hedeflediğimiz en önemli beceridir. Bunun yanı sıra sesimizi doğru kullanabilme, uygun bir koro oluşturabilme ve sahne disiplinini uygulayabilme, üzerinde önemle durduğumuz konulardır. Nota eğitimine oyunlarla devam edilir ve bireysel müzik aleti çalışmalarına başlanır.

Üçüncü sınıf müzik derslerinde yaptığımız çalışmalar uygulamalı müziğin yanı sıra, müziğin teori kısmıyla da zenginleşmektedir. Ritmik olarak notalara başlangıç, enstrüman bilgisine yoğunlaşarak öğrencilerimizin kendi ritmik cümlelerini yazması, seçtikleri veya yaptıkları vurmalı enstrümanlarla yorumlayabilmeleri kazandırmayı hedeflediğimiz becerilerdir.

Dördüncü sınıf müzik derslerinde yaptığımız çalışmalar uygulamalı müziğin yanı sıra, müziğin teori kısmıyla da devam etmektedir. Ritmik olarak nota değerleri çalışmalarına devam edilmesi ve toplu enstrüman çalma ve uygulama etkinlikleri hedeflediğimiz becerilerdir.